Klasyfikacja witaminy K przerasta przeciętnego człowieka. Na witaminę K składają się: witamina K1 oraz witamina K2. Witamina K2 składa się z kilku podtypów chemicznych, zaś jej syntetyczną formą jest witamina K3. Na potrzeby licznych publikacji wyróżnia się trzy witaminy z grupy K. K1 znajdziemy w produktach roślinnych, K2 natomiast produkowana jest przez bakterie zlokalizowane w ludzkim organizmie. Po zawiłym wstępie przyszła pora na znaczenie. Czy witamina K jest nam potrzebna? Mimo iż związek ten traktowany jest „po macoszemu”, pełni on kluczową dla naszego organizmu rolę – ma wpływ na proces krzepnięcia krwi. Witamina K bierze aktywny udział w produkcji białek, które odpowiadają za wspomniane już krzepnięcie krwi. To jednak nie koniec dobroczynnych funkcji tego związku.

Witaminy
Witaminy

Witamina koagulacyjna (inna nazwa witaminy K) bierze udział w procesie wiązania wapnia w kościach, a co za tym idzie odpowiada za gęstość kośćca (a więc m.in. zdrowe zęby). Nieoficjalnie mówi się, że regularna podaż witaminy K zmniejsza ryzyko złamań kości. Nie zostało to jednak potwierdzone przez dostateczną ilość badań naukowych.

Gdzie znajdziemy witaminę K?

Witaminę K znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach – głównie tych znienawidzonych przez dzieci: szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, pietruszce, kapuście. Ponadto, spora dawka witaminy K znajduje się także w wątróbce, rybach, jajach, oleju sojowym i… truskawkach. Tak jak wspomniano wcześniej, nasz organizm jest w stanie samodzielnie produkować witaminę K – dokładnie K2. Za proces ten odpowiedzialne są bakterie żyjące w jelicie grubym. Nie da się jednak ukryć, że są to zbyt małe ilości, aby uzupełnić codzienne zapotrzebowanie człowieka.

Dzienne spożycie witaminy K

  • Niemowlęta – do 10 mikrogramów/dobę, dawka ustalana indywidualnie przez lekarza
  • Dzieci od 1 do 3 lat – 15 miligramów/dobę
  • Dzieci od 4 do 6 lat – 20 miligramów/dobę
  • Dzieci od 7 do 9 lat – 25 miligramów/dobę
  • Dzieci od 10 do 12 lat – 40 miligramów/dobę
  • Dzieci od 13 do 15 lat – 50 miligramów/dobę
  • Dorosłe kobiety – 55 miligramów/dobę
  • Dorośli mężczyźni – 65 miligramów/dobę

Jako że witamina K odpowiada za krzepliwość krwi, jej niedobór może znacząco wydłużyć ten proces. Zasadniczo ma to niewielki wpływ na organizm, chyba że przy poważnych zranieniach np. na skutek wypadku. W skrajnych przypadkach brak witaminy K może doprowadzić do znacznej utraty krwi i śmierci.

Polecamy witaminy dla sportowców: https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/witaminy-i-mineraly-60

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Jak działają suplementy na spalanie tłuszczu?

    Jak działają suplementy na spalanie tłuszczu? Coraz więcej osób decyduje się na zakup prod…
  • Krzesła

    Wszyscy chcemy aby nasz dom był urządzony inaczej niż inne, by wnętrze naszego mieszkania …
  • Co ty wiesz o własnej firmie?

    Jesienią zawsze zaczyna się szkoła. I wbrew pozorom, wcale nie kończy się wraz z ostatnim …
Załaduj więcej Newsy

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Co trzeba zweryfikować przed zakupem nieruchomości?

Co trzeba zweryfikować przed zakupem nieruchomości? Zakup nieruchomości to duży wydatek. W…