Od wielu stuleci, jeśli nie od wielu tysiącleci, dobroczynne działanie goryczek doceniane było w medycynie klasztornej. Obecnie wiedza o właściwościach substancji gorzkich w naszym odżywieniu została dawno zapomniana, a kultywuje się przede wszystkim substancje słodkie. S e zdajemy sobie jednak sprawy, że wyeliminowanie z naszego jadłospisu goryczek, może doprowadzić do wielu chorób.
Goryczki a zdrowie
Dawniej o wiele więcej warzyw było bogatych w goryczki rezygnowano z nich na rzecz słodszego smaku. Obecnie niewielu z nas pamięta jeszcze gorzkie zboża, warzywa lub zioła. Posiadają one natomiast wyjątkową wartość są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – to część składowa zdrowego odżywiania. Goryczki dbają o cały układ pokarmowy,przede wszystkim o żołądek, wątrobę, trzustkę i jelita. Niestety na drodze ewolucji, organizmy ludzi i zwierząt zmniejszyły przyswajalność substancji gorzkich.
CIEKAWOSTKA
Dia znanej ze swej skutecznej wiedzy na temat naturalnego leczenia dietą świętej Hildegardy z Bingen (1098-1179) goryczki były niezmiernie ważnym elementem medycyny klasztornej. Wykorzystywała je ona w celach leczniczych wielokrotnie podkreślała ogromne znaczenie goryczek w procesach przemiany materii.
Utrata goryczek bardzo niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Ten naturalny „hamulec apetytu” został całkowicie wyparty przez, powszechnie występujący, słodki smak. Słodkie odczucia smakowe pobudzają z kolei organizm do wydzielania większej ilości insuliny, co w konsekwencji wywołuje nadmierny wzrost apetytu. W dzisiejszych czasach chętniej sięgamy po produkty słodkie, kwaśne i słone. Trend do takiego odżywiania może być tragiczny w skutkach: i prowadzić do otyłości, problemów z trawieniem, zgagi, uczucia sytości i innych chorób metabolicznych. Gdy stosujemy dietę pozbawioną goryczek organizm tworzy tzw. „oponki brzuszne”. Wszystko to jest plagą we współczesnym społeczeństwie, a w Europie Zachodniej nastąpił wzrost tak zwanych „chorób z dobrobytu”, czyli nadwagi, cukrzycy oraz innych chorób układu trawiennego. Z tego powodu istotne jest dostarczanie goryczek w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem.
Goryczki – substancje wtórne
W dzisiejszych czasach warzywa zawierają nie tylko mniej witamin, ale również o wiele mniej goryczek, które należą do tak zwanych „wtórnych substancji roślinnych”.Są to substancje , które przede wszystkim spełniają różnorodne funkcje ochronne. Nie są one bezwzględnie „niezbędne do życia”, jak ma to miejsce w przypadku witamin i substancji mineralnych, nie pełnią także funkcji odżywczych. Działają one natomiast podobnie jak lekarstwa. Już najmniejsze ich ilości mogą wywołać znaczną reakcję organizmu. Liczne badania wskazują dzisiaj na to, że wtórne substancje roślinne mogą mieć oddziaływanie wspomagające zdrowotność. Przyczyniają się m. in. do zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych, zahamowania tworzenia się wolnych rodników lub innych szkodliwych cząsteczek, wzmocnienia systemu immunologicznego, ochrony przed infekcją wywołaną przez grzyby, bakterie i wirusy czy zmniejszenia zawartości cholesterolu.
CIEKAWOSTKA
Goryczki zwiększają wydajność płuc i oskrzeli, a tym samym wspomagają swobodne oddychanie, ponieważ receptory goryczek znajdują się nie tylko w obrębie jamy ustnej lecz również w samym układzie oddechowym.
Działanie wyszczuplające

Goryczki przede wszystkim hamują apetyt na słodycze. Ponadto aktywują wątrobę, woreczek żółciowy i trzustkę, przez co trawienie przebiega szybciej i dokładniej. Oczyszczają także jelita, stymulując ich prawidłową pracę. Bez gorzkiego impulsu podczas trawienia jelita są ociężałe, czego skutkiem jest zła kolonizacja flory jelit, która prowadzi do nadwagi (głównie brzusznej). Organizm zwiększa produkcję leptyny, hormonu tkanki tłuszczowej. Natomiast gdy flora jelitowa jest prawidłowa, gromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej staje się zbędne i ulega powolnej redukcji.
CIEKAWOSTKA
Grelina to potocznie „hormon głodu”, wytwarzany głównie przez komórki żołądka, ale także przez jelito cienkie, trzustkę, jądra, łożysko i podwzgórze. Przede wszystkim reguluje on łaknienie i równowagę energetyczną organizmu. Po spożyciu goryczek przez pół godziny poziom greliny spada, a pokarm pozostaje dłużej w żołądku wywołując tym samym uczucie sytości.
CIEKAWOSTKA
Spożywanie goryczek normalizuje poziom leptyny w organizmie, hormonu wytwarzanego w białej tkance tłuszczowej (podskórnej), nie dopuszczając tym samym do jej nadmiernej produkcji. Ponadto w znacznym stopniu redukuje jej ilość.
Na lepsze trawienie
Gorzki smak jest niezmiernie istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a jego działanie zaczyna się bezpośrednio na wrażliwych kubkach smakowych języka. Poprzez goryczki błony śluzowe najpierw kurczą się, a potem rozszerzają i stają się aktywne. Natomiast zwiększona produkcja soków trawiennych w żołądku, woreczku żółciowym i trzustce powoduje wydzielenie większej ilości enzymów rozkładających pożywienie. Dzięki temu białka, węglowodany oraz tłuszcze zostają lepiej strawione. Przeciwdziała to wzdęciom, fermentacji i gniciu. Również w terapii leczenia jelit stosuje się podawanie goryczek, najlepiej w formie płynnej. Wzmacniają one aktywność soków żołądkowych, dzięki czemu następuje usunięcie resztek przemiany materii, co jest szczególnie istotne przy uszkodzonej błonie śluzowej jelit.
GORYCZKI DLA ODPRĘŻENIA
Cynaropikryna występująca w goryczkach jest głównym związkiem odpowiedzialnym za działanie relaksacyjne na mięśnie gładkie.
Wzmocnienie odporności
Gorzkie składniki roślinne mają ogromne spektrum oddziaływania. Działają nie tylko na układ trawienny, lecz także na układ oddechowy, krążenia, moczowy oraz narządy ruchu. Goryczki wzmacniają błony śluzowe żołądka i jelit, najważniejsze bariery immunologiczne naszego organizmu. Pomagają wątrobie w odtruwaniu i regulują zakłócone trawienie. W ten sposób łatwiej usunąć toksyny, niestrawione resztki pokarmu, wirusy, bakterie oraz grzyby z naszego organizmu. Odkwaszając organizm, działają silnie zasadowo, a tym samym zwiększają naszą odporność.
GORYCZKI DLA MATEK KARMIĄCYCH
Gorzki smak zabija pasożyty, działa dodatnio w przypadku zakażeń a także oczyszcza mleko wytwarzane przy laktacji, dlatego po winien być podawany karmiącym matkom w celu zarówno oczyszczenia mleka jak i równowagi smaków w diecie dzieci.
CIEKAWOSTKA
Najnowsze badania dowodzą, iż receptory goryczek znajdują się także w jądrach, stymulując je do prawidłowego funkcjonowania.
Goryczki najlepiej przyjmować w postaci płynnej. Od niedawana na rynku można dostać mieszankę ziół z goryczek pod nazwą Bittrio. To kompozycja gorzkich ziół i warzyw z upraw ekologicznych, takich jak: karczoch, liście mniszka lekarskiego oraz korzeń goryczki. Te składniki znane i wykorzystywane są w europejskiej medycynie naturalnej od wieków.
Osoby jedzące szybko powinny wypijać napar około 30 minut przed posiłkiem, zaś jedzące powoli – około 15 minut przed posiłkiem. Warto jednak pamiętać, że organizm jest jedną harmonijną całością, dlatego też umiejętne dobieranie smaków w codziennej diecie może być bardzo istotnym czynnikiem w przeciwdziałaniu chorobom. Zarówno nadmiar jak i niedobór jest szkodliwy. Zachowajmy więc umiar.
Polecamy firmę: Wylewki maszynowe Rzeszów